ScummVm on FW 2.5 working!

Subforum for discussion and help with ScummVM's PSP (PlayStation Portable) port

Moderator: ScummVM Team

User avatar
kraft
Posts: 62
Joined: Mon Jan 30, 2006 2:34 am

ScummVm on FW 2.5 working!

Post by kraft » Tue Feb 21, 2006 5:12 am

exactly what the title said :) jsut downlaod the new non-beta version of the eloader "brown ale"

right monkey 1 and 2 is working

Dagski
Posts: 1
Joined: Tue Feb 21, 2006 1:45 pm

Post by Dagski » Tue Feb 21, 2006 2:09 pm

Which Version of Scumm do you use Kraft?

User avatar
kraft
Posts: 62
Joined: Mon Jan 30, 2006 2:34 am

Post by kraft » Tue Feb 21, 2006 8:53 pm

the latest, 0.8.2

i heard that its not working on FW 2.01 though.

PaladinZ
Posts: 2
Joined: Tue Feb 21, 2006 11:56 pm

Post by PaladinZ » Tue Feb 21, 2006 11:58 pm

yeah I can confirm that it works on 2.5 now. Thank you Fanjita! >_<

But the sound isn't working it seems. Is it working for you kraft? I only tried DoTT though.

User avatar
kraft
Posts: 62
Joined: Mon Jan 30, 2006 2:34 am

Post by kraft » Wed Feb 22, 2006 4:55 am

ive only play secret of monkey island so no, ive heard that sound does work but i dont have any games to comfirm it

tobywan
Posts: 9
Joined: Wed Feb 01, 2006 7:13 pm

Post by tobywan » Wed Feb 22, 2006 2:26 pm

it works on fireware 2.01 as well guys

what a great day it is, no sound though on dott but i can live with that
it's great to have scummvm on my psp

Aneurin1980
Posts: 2
Joined: Mon Feb 20, 2006 5:55 pm

Post by Aneurin1980 » Wed Feb 22, 2006 3:12 pm

Which EBOOT.PBP are you using...

The zip file for ScummVM contains a single and a 1.5? Have you created a new one from the source code?

Captain Chickenpants
Posts: 7
Joined: Fri Feb 17, 2006 4:10 pm

Post by Captain Chickenpants » Wed Feb 22, 2006 5:57 pm

I have been trying to get the Monkey Island Games running on my PSP.
On version 8.2
MI1 runs ok
MI2 crashes after the Dancing Monkeys intro (actually the system is alive as I can bring up the F5 menu, but their is no visible game play). No Sound
MI3 Locks up as soon as the intro is done and you are in the ship with wally.


On version 8.0
MI1 Runs ok
MI2 Runs ok with sound.
MI3 Runs but with screen positioning issues.


I decided to have a quick look through the source. Doing a comparison on just the PSP aspects of these Shows a couple of interesting things.
In the SDL component (which I take to be the graphics library used on the PSP port) their is some code to handle aspect ratio adjustment. I suspect that this is what fixes the screen positioning issue on MI3

I am wondering if someone who is set up to build the code could try putting the sdl changes from 8.2 into 8.0?


Just a thought.


CC

User avatar
joostp
ScummVM Developer
Posts: 490
Joined: Wed Sep 21, 2005 3:55 pm

Post by joostp » Wed Feb 22, 2006 8:24 pm

The PSP port doesn't use SDL for video output.
I think the 0.8.0 version you're referring to is actually 0.8.0CVS from ~6 months ago, and that just didn't have any code to deal with 640x480 games.

dcibis
Posts: 5
Joined: Wed Feb 22, 2006 9:06 pm

Post by dcibis » Wed Feb 22, 2006 9:09 pm

It doesnT work on my 2.5 PSP...!

I don't know why, i need help!
Plz Links and stuff like that!

So if i load it, the screen stay black but i still press the home button!

hlp, plz!

User avatar
kraft
Posts: 62
Joined: Mon Jan 30, 2006 2:34 am

Post by kraft » Wed Feb 22, 2006 9:56 pm

DO NOT use the single eboot, use the 1.5 eboot for scummvm to work

dcibis
Posts: 5
Joined: Wed Feb 22, 2006 9:06 pm

Post by dcibis » Wed Feb 22, 2006 10:05 pm

could u give me the directions or a tutorial 'cause i tried everything :(

User avatar
joostp
ScummVM Developer
Posts: 490
Joined: Wed Sep 21, 2005 3:55 pm

Post by joostp » Wed Feb 22, 2006 10:56 pm

kraft wrote:DO NOT use the single eboot, use the 1.5 eboot for scummvm to work
I guess this shows the flakyness of the loader, since the ELF is exactly the same...

User avatar
kraft
Posts: 62
Joined: Mon Jan 30, 2006 2:34 am

Post by kraft » Thu Feb 23, 2006 3:35 am

dcibis wrote:could u give me the directions or a tutorial 'cause i tried everything :(
well once you have the brown ale eLoader installed in your psp, jsut downlaod scummvm 0.8.2 and and extract it where ever you want and get the 1.5 eBoot folder for scumm and put it into your games folder, and then jsut load up gta and let it load.

i dont see why people are having so much problems with it, cause for me i just set it up how you normally would and it worked.
joostp wrote:I guess this shows the flakyness of the loader, since the ELF is exactly the same...
hopefully the loader will get much better as its updated. but atleast it runs ScummVM now :D ive beenwaiting to play secret of monkey island on my psp for ages :!:

Captain Chickenpants
Posts: 7
Joined: Fri Feb 17, 2006 4:10 pm

Post by Captain Chickenpants » Thu Feb 23, 2006 9:21 am

joostp wrote:The PSP port doesn't use SDL for video output.
I think the 0.8.0 version you're referring to is actually 0.8.0CVS from ~6 months ago, and that just didn't have any code to deal with 640x480 games.
Yes it is the 8.0 cvs version. (are older versions in sub-version?)
I was hoping that the MI3 issue might be in SDL, but if it isn't used then I guess not :-)

Looking at the changes their are very few PSP specific ones.
Basically 8.2 has
#define USERSPACE_ONLY defined
and 8.0 calls pspDebugScreenInit(); which is commented out in 8.2.

I am wondering if perhaps the new eloader handles eboots which claim to require kernel mode differently?

Something else I have wondered about.
What happens to debug output if the debug console is not present?

If I get time at the weekend I will install cygwin and have a crack at building it myself.
CC

Post Reply