Mouse cursor jumps randomly to corners of the screen, win10

Ask for help with ScummVM problems

Moderator: ScummVM Team

DX3M
Posts: 4
Joined: Sun Nov 05, 2017 11:13 pm

Mouse cursor jumps randomly to corners of the screen, win10

Post by DX3M » Sun Nov 05, 2017 11:21 pm

Didn't have issues before, but suddenly the mouse cursor jumps randomly to the corners of the screen, which is very annoying.

it occurs in every game and the launcher, windowed or fullscreen don't make a difference

using ctrl m doesn't make a difference

using version 1.9.0

please help, i've read about a few similar issues, but none have a solution

update: using mouse and keyboard, no touchscreen, and on desktop so no touchpad either. 25 views already it seems this is a popular issue?

MacDaddyMeadows
Posts: 1
Joined: Fri Nov 10, 2017 10:44 am

Post by MacDaddyMeadows » Sat Nov 11, 2017 5:40 pm

Same issue for me as well. Has worked flawlessly in the past, but now an issue.

Seems to affect me when the mouse is captured (ctrl+m).

Works fine when in windowed mode without the mouse being captured, but as soon as ScummVM captures the mouse, either in windowed or fullscreen mode the pointer will routinely jump around the screen erratically.

I've tried using another mouse in case it was a hardware incompatibility, but makes no difference.

User avatar
rootfather
ScummVM Team Member
Posts: 36
Joined: Tue Mar 31, 2015 11:59 am
Location: Germany
Contact:

Post by rootfather » Sun Nov 12, 2017 4:30 pm

Can you please try if this also happens in the current daily builds? You can download them via http://scummvm.org/downloads/#daily.

If it's still broken on the daily builds, please open a bug report with steps to reproduce and detailed information about your hardware, version of the OS and ScummVM build on http://bugs.scummvm.org.

Best regards
rootfather

infoseek2304
Posts: 4
Joined: Mon Nov 13, 2017 8:46 am

Same Problem here

Post by infoseek2304 » Tue Nov 14, 2017 8:59 am

Hi, I have got the same problem since the latest Windows 10 Updates.

mictand
Posts: 5
Joined: Tue Nov 14, 2017 6:22 pm

Post by mictand » Tue Nov 14, 2017 6:49 pm

Same here.

I suspect it has something to do with the Windows 10 Fall Creators Update, where they changed the DPI settings.

I also had a similar problem with ScummVM in the past, but was able to get around it by disabling DPI scaling for ScummVM.
But after the Fall Creators Update, the same trick does not work.

dopefish
Posts: 1
Joined: Tue Nov 14, 2017 6:36 pm

Post by dopefish » Tue Nov 14, 2017 6:59 pm

@rootfather: I had the same issue with version 1.9.0 (and 1.5), but it now works perfectly with the daily build version. thank you.

infoseek2304
Posts: 4
Joined: Mon Nov 13, 2017 8:46 am

Post by infoseek2304 » Wed Nov 15, 2017 7:38 am

Hi there,

it does work BUT ONLY with Graphics mode 2x. The setting OpenGL (No filtering), which causes the problem I think is not available anymore.

Asus GL502VSK
GTX 1070
I7

All drivers updated.

DPI scaling 125% (recommended setting Windows 10)

mictand
Posts: 5
Joined: Tue Nov 14, 2017 6:22 pm

Post by mictand » Wed Nov 15, 2017 8:02 pm

No version or setting is working for me.

Mouse cursor jumps randomly no matter what I do.

AE
Posts: 1
Joined: Sat Nov 18, 2017 8:36 am

Post by AE » Sat Nov 18, 2017 1:40 pm

I can 100% confirm this is a Windows 10 Fall Creators Update issue. Everything was fine yesterday before the update - and broken this morning, when the update was applied. I just happened to be in the middle of a play-through of Indiana Jones and the Fate of Atlantis.

Anyone coming up with a solution?

User avatar
KainXVIII
Posts: 42
Joined: Mon Feb 11, 2008 10:00 pm
Location: Russia

Post by KainXVIII » Sun Nov 19, 2017 11:07 am

AE wrote:I can 100% confirm this is a Windows 10 Fall Creators Update issue. Everything was fine yesterday before the update - and broken this morning, when the update was applied. I just happened to be in the middle of a play-through of Indiana Jones and the Fate of Atlantis.

Anyone coming up with a solution?
Yep, same for me after W10 Fall Update.
I think setting renderer to OpenGL fixed the problem in latest SVN, BUT ScummVM now crashes very often. Maybe because same W10 Fall Update =(
PS - also i noticed that this problem not only in ScummVM but in some other games (like Broken Sword: Directo's Cut)..

DX3M
Posts: 4
Joined: Sun Nov 05, 2017 11:13 pm

Post by DX3M » Sun Nov 19, 2017 11:26 pm

So i tried the daily builds, but i'm not able to start any daily builds, i get an exception, disabled antivirus to check if this was the issue, but no luck

User avatar
KainXVIII
Posts: 42
Joined: Mon Feb 11, 2008 10:00 pm
Location: Russia

Post by KainXVIII » Thu Nov 23, 2017 9:35 am

KainXVIII wrote:
AE wrote:I can 100% confirm this is a Windows 10 Fall Creators Update issue. Everything was fine yesterday before the update - and broken this morning, when the update was applied. I just happened to be in the middle of a play-through of Indiana Jones and the Fate of Atlantis.

Anyone coming up with a solution?
Yep, same for me after W10 Fall Update.
I think setting renderer to OpenGL fixed the problem in latest SVN, BUT ScummVM now crashes very often. Maybe because same W10 Fall Update =(
PS - also i noticed that this problem not only in ScummVM but in some other games (like Broken Sword: Directo's Cut)..
Crashing in latest SVN fixed by making fresh install (or deleting all old dll's, my bad!)

infoseek2304
Posts: 4
Joined: Mon Nov 13, 2017 8:46 am

Post by infoseek2304 » Fri Nov 24, 2017 10:48 am

Hi,

the Problem ist still there even with the latest Version.

User avatar
rootfather
ScummVM Team Member
Posts: 36
Joined: Tue Mar 31, 2015 11:59 am
Location: Germany
Contact:

Post by rootfather » Sat Nov 25, 2017 2:51 pm

For everybody who is still having this issue or frequent crashes: Please try the Win32 builds provided by Kirben instead of the ones made by the buildbot.

You can find them at http://scummvm.org/downloads/scummvm-win32.exe

I could reproduce the issues with the buildbot dailys, but not with the Kirben builds. The thing is that the buildbot still uses SDL 1.2.15 which has a lot of issues with the current Windows version while the builds made by Kirben have SDL2. SDL1 is not maintained anymore and severly outdated, while SDL2 is the current version. (SDL is the library we use for video, sound and input handling on most of our supported platforms).

kintera
Posts: 2
Joined: Wed May 18, 2011 2:05 am
Location: United States

Mouse jump issue

Post by kintera » Sat Nov 25, 2017 4:05 pm

I can confirm the Kirben build fixed the mouse jump issue on my system finally! I hope we can get the SDL2 fast tracked for the main & buildbot builds.

Post Reply