Bad sound on almost all games

Ask for help with ScummVM problems

Moderator: ScummVM Team

Post Reply
User avatar
CaptainJei
Posts: 196
Joined: Wed Jun 15, 2011 3:57 am

Bad sound on almost all games

Post by CaptainJei » Fri Aug 03, 2018 5:53 am

Since some snapshot between stable versions 1.9 to 2.0 I started getting bad sound on most games, and this continued onto stable version 2.0 and up to the current snapshot.

Basically, sound skips frequently and is moderately distorted. This applies to digital sound, Ad-lib emulation, and MT32 emulation. The only games it seems to not be affecting are AGI games.

Does anyone have any suggestions? Or could this be a bug?

User avatar
CaptainJei
Posts: 196
Joined: Wed Jun 15, 2011 3:57 am

Post by CaptainJei » Fri Aug 03, 2018 5:59 am

By the way, I tried out a variety of games on different engines, including multiple Lucasarts and Sierra games, Beneath a Steel Sky, Blue Force, Kyrandia 2, and Myst.

User avatar
criezy
ScummVM Developer
Posts: 549
Joined: Sat Sep 23, 2006 10:41 am
Location: West Sussex, UK

Post by criezy » Fri Aug 03, 2018 6:59 am

On what system are you using ScummVM? Windows?

You could try to change the audio buffer size to see if it helps. See http://wiki.scummvm.org/index.php/User_ ... escription

User avatar
CaptainJei
Posts: 196
Joined: Wed Jun 15, 2011 3:57 am

Post by CaptainJei » Fri Aug 03, 2018 7:32 am

I'm using the Windows32 snapshot.

I tried changing the audio buffer to every setting mentioned on that page, but the sounds still sounded distorted and crackly. On some of the higher settings, there was a regular sound drop-out in addition.

User avatar
CaptainJei
Posts: 196
Joined: Wed Jun 15, 2011 3:57 am

Post by CaptainJei » Fri Aug 03, 2018 7:33 am

Also, I tried this on both my internal sound card, and on a USB sound device, with similar results.

User avatar
CaptainJei
Posts: 196
Joined: Wed Jun 15, 2011 3:57 am

Post by CaptainJei » Fri Aug 03, 2018 7:34 am

If I switch back to stable version 1.8.1, everything sounds good again.

filipetolhuizen
Posts: 74
Joined: Wed Jul 11, 2007 1:18 am

Post by filipetolhuizen » Sun Aug 05, 2018 4:26 am

Try using an older version of SDL2, previous than 2.0.6.

User avatar
CaptainJei
Posts: 196
Joined: Wed Jun 15, 2011 3:57 am

Post by CaptainJei » Sun Aug 05, 2018 6:50 am

filipetolhuizen wrote:Try using an older version of SDL2, previous than 2.0.6.
I'll try it, but could you please tell me how I could go about doing that? Thanks!

User avatar
CaptainJei
Posts: 196
Joined: Wed Jun 15, 2011 3:57 am

Post by CaptainJei » Thu Aug 16, 2018 12:04 am

Is this something I should post a bug ticket about, or is it more like a personal problem?

Post Reply