0.11.0 Update crashes on MI3

Ask for help with ScummVM problems

Moderator: ScummVM Team

User avatar
Steamo
Posts: 26
Joined: Mon Nov 14, 2005 5:26 pm

0.11.0 Update crashes on MI3

Post by Steamo »

I can not figure it out but the 0.11.0 update crashes when I try to start MI3. Anyone else have this problem?

User avatar
Raziel
ScummVM Porter
Posts: 1187
Joined: Tue Oct 25, 2005 8:27 am
Location: a dying planet

Post by Raziel »

I can not figure it out either...

maybe if you give us your platform, your OS and if there were any console messages from scummvm during the crash?

User avatar
Steamo
Posts: 26
Joined: Mon Nov 14, 2005 5:26 pm

Post by Steamo »

Sorry, I don't post on here often and I forget the protocol. I am using a Macbook Pro 15', OSX 10.5.2

And there are absolutely no messages, ScummVM just crashes right after I choose to start MI3.

Has no one else experienced this yet?

User avatar
Raziel
ScummVM Porter
Posts: 1187
Joined: Tue Oct 25, 2005 8:27 am
Location: a dying planet

Post by Raziel »

Steamo wrote:Sorry, I don't post on here often and I forget the protocol. I am using a Macbook Pro 15', OSX 10.5.2

And there are absolutely no messages, ScummVM just crashes right after I choose to start MI3.

Has no one else experienced this yet?
1) Have you tried recopying the files from your CD?
2) How do you start it? (shell command or through the launcher?)
3) Do you use the offical Mac build of ScummVM or a custom build?
4) When does it crash? Right on loading in the files, does a window come up at least?

5) open a console, cd to your scummvm exe dir, type in "scummvm -d9 comi" and post the output here

Lets see if we cant figure out whats going wrong

User avatar
Urd
Posts: 55
Joined: Sun Feb 17, 2008 5:18 pm

Post by Urd »

I use too a MacBook 15" with Mac 10.5.2 and my MI3 files (compressed to Ogg Vorbis), work absolutely fine, so the most probable Reason are corrupte game files and you should reinstall them from CD.

User avatar
Steamo
Posts: 26
Joined: Mon Nov 14, 2005 5:26 pm

Post by Steamo »

Raziel wrote: 1) Have you tried recopying the files from your CD?
2) How do you start it? (shell command or through the launcher?)
3) Do you use the offical Mac build of ScummVM or a custom build?
4) When does it crash? Right on loading in the files, does a window come up at least?

5) open a console, cd to your scummvm exe dir, type in "scummvm -d9 comi" and post the output here

Lets see if we cant figure out whats going wrong
I am going to try recopying the files next, but...

-I use the launcher
-I use the official Mac build
-There is no screen loading or anything, ScummVM just shuts down

I am not very familiar with Terminal commands so if seeing the output you mention would help then I need some more specific direction...

User avatar
Steamo
Posts: 26
Joined: Mon Nov 14, 2005 5:26 pm

Post by Steamo »

Urd wrote:I use too a MacBook 15" with Mac 10.5.2 and my MI3 files (compressed to Ogg Vorbis), work absolutely fine, so the most probable Reason are corrupte game files and you should reinstall them from CD.
What files did you compress to Vorbis? There are no mp3 files.

User avatar
md5
ScummVM Developer
Posts: 2261
Joined: Thu Nov 03, 2005 9:31 pm
Location: Athens, Greece

Post by md5 »

Steamo wrote:
Urd wrote:I use too a MacBook 15" with Mac 10.5.2 and my MI3 files (compressed to Ogg Vorbis), work absolutely fine, so the most probable Reason are corrupte game files and you should reinstall them from CD.
What files did you compress to Vorbis? There are no mp3 files.
http://wiki.scummvm.org/index.php/User_ ... dix:_Tools

Check tools compress_scumm_san and compress_scumm_bun

User avatar
Urd
Posts: 55
Joined: Sun Feb 17, 2008 5:18 pm

Post by Urd »

this is a little odd: MI3 startet to crash now for me too (Max OS 10.5.2 still and 0.11.0 realease build) and then restartet with a really tiny window...
it crashed afteran hour of playing beginning of part 3

i tried the commandline part, but it would work. i would need the exact command vor mac os x

edit: i started from the launcher.
edit1: whatever it was, with the 0.12.0 the error don't occur...

User avatar
criezy
ScummVM Developer
Posts: 741
Joined: Sat Sep 23, 2006 10:41 am
Location: West Sussex, UK

Post by criezy »

Urd wrote: i tried the commandline part, but it would work. i would need the exact command vor mac os x
I will try to make it simple.

1) Open the Terminal application.
2) type "cd " (with a space at the end, do not press return yet).
3) drag and drop the ScummVM application on the terminal and press return.
4) type "cd Contents/MacOS" and press return.
5) you can now start ScummVM as described above, i.e. "scummvm -d9 comi"

User avatar
Urd
Posts: 55
Joined: Sun Feb 17, 2008 5:18 pm

Post by Urd »

Using configuration file: /Users/Urd/Library/Preferences/ScummVM Preferences
Debuglevel (from command line): 9
Output sample rate: 22050 Hz
Looking for comi
Trying to start game 'The Curse of Monkey Island'
WARNING: No path was provided. Assuming the data files are in the current directory!
WARNING: Scumm Engine failed to instantiate engine: Unable to locate game data (target 'comi', path '.')!
I Tried to specify the folder, to mver the folder in the same directory and to move the contents from the folder into the same folder, it didnt work....

User avatar
criezy
ScummVM Developer
Posts: 741
Joined: Sat Sep 23, 2006 10:41 am
Location: West Sussex, UK

Post by criezy »

This error message means that there is no path defined in your ScummVM Preferences file corresponding to the target 'comi'. The most probable reason is that the target has a slightly different name for you (mine is called 'comi-fr', so I have to type "scummvm -d9 comi-fr").
You can have a look in the Preference file to find the id for the game (in you home directory, then Library/Preferences) or more simply you can omit the game id on the command line (i.e. type "scummvm -d9") and then select the game in the graphical game selection window.

User avatar
Urd
Posts: 55
Joined: Sun Feb 17, 2008 5:18 pm

Post by Urd »

ok, thx.
if it would help in any way here is the log:
http://erdwolf.de/zeugs/log.rtf
its err big (25 MB), and only the last lines may be important (where the game crashed) but i have absolute no idea what this means.

here said last lines:
findResource(AKSQ, 16cc7004)
findResource(AKFO, 16cc7004)
Locking mutex IMuseDigital::getSoundStatus()
IMuseDigital::getSoundStatus(10000)
Unlocking mutex IMuseDigital::getSoundStatus()
Locking mutex IMuseDigital::flushTracks()
flushTracks()
Unlocking mutex IMuseDigital::flushTracks()
Locking mutex IMuseDigital::refreshScripts()
refreshScripts()
Unlocking mutex IMuseDigital::refreshScripts()
SmushMixer::flush()
Locking mutex IMuseDigital::callback()
getDataFromRegion() region:8, offset:417464, size:8820, numRegions:20
switchToNextRegion(track:2)
getJumpIdByRegionAndHookId() region:9, hookId:0
getRegionIdByJumpId() jumpId:7
getJumpHookId() number:7
getJumpFade() number:7
IMuseDigital::cloneToFadeOutTrack(2, 30)
Opening hashed: /Users/Urd/Documents/ScummVM Games/MI3/RESOURCE/musdisk1.bun
engines/scumm/imuse_digi/dimuse_track.cpp:337: failed assertion `track->soundDesc'
Abort trap

User avatar
criezy
ScummVM Developer
Posts: 741
Joined: Sat Sep 23, 2006 10:41 am
Location: West Sussex, UK

Post by criezy »

Urd wrote: engines/scumm/imuse_digi/dimuse_track.cpp:337: failed assertion `track->soundDesc'
Abort trap
This is an issue with digital iMuse then. This is known to have some issues.
The good news is that there has been several bug fixes for this part of the code recently and apparently from what you said it is fixed in version 0.12.0 (and it is also probably fixed in version 0.11.1 which will be released soon).

See also bug 1885002

edit: spelling :oops:

User avatar
Steamo
Posts: 26
Joined: Mon Nov 14, 2005 5:26 pm

Post by Steamo »

This is the output from Terminal after following the directions criezy posted.

the "*" is where my personal info was displayed by Terminal

******-******-macbook-pro-15:~ ******$ cd /Games/Scumm\ VM/ScummVM.app
******-******-macbook-pro-15:ScummVM.app ******$ cd Contents/MacOS
******-******-macbook-pro-15:MacOS ******$ scummvm -d9 comi
-bash: scummvm: command not found

Byt the way...0.11.1 did not fix my problem.

Post Reply