Compiling ScummVM - OS X.

Ask for help with ScummVM problems

Moderator: ScummVM Team

Post Reply
bobablob
Posts: 102
Joined: Thu May 25, 2006 9:05 pm

Compiling ScummVM - OS X.

Post by bobablob »

Hey all!

It's been a few years since I compiled ScummVM from source on my Powerbook and it seems that a harddrive wipe or two has set me back a bit.

My compiles run fine until they hit libmpeg2. I can't seem to find a way to install this via Fink. Any suggestions? Thanks.

User avatar
Jimbob
Posts: 305
Joined: Mon Oct 31, 2005 4:36 pm
Location: Somewhere in the UK

Re: Compiling ScummVM - OS X.

Post by Jimbob »

bobablob wrote: My compiles run fine until they hit libmpeg2. I can't seem to find a way to install this via Fink. Any suggestions? Thanks.
Strange, I have it set-up fine on my iBook using Fink. Are you trying to install the correct library? I know there are a few MPEG-2 things listed on Fink, on my 10.3 system it's called mpeg2dec, mpeg2dec-dev and mpeg2dec-shlibs.

HTH

bobablob
Posts: 102
Joined: Thu May 25, 2006 9:05 pm

Post by bobablob »

Hey, Jimbob.

Unfortunately, it seems the packages you have listed have not migrated to 10.4 under Fink. Any other ideas? Thanks.

fingolfin
Retired
Posts: 1466
Joined: Wed Sep 21, 2005 4:12 pm

Post by fingolfin »

It definitely *is* in Fink, just not in the stabel tree. See also http://pdb.finkproject.org/pdb/package.php/mpeg2dec.

I am doing all my ScummVM development exclusively with the help of Fink packages, BTW (not a big surprise, since I work on Fink, too ;-).

User avatar
Vinterstum
ScummVM Developer
Posts: 585
Joined: Sun Oct 16, 2005 6:59 am

Post by Vinterstum »

Just a quick note: It works fine using DarwinPorts too 8).

bobablob
Posts: 102
Joined: Thu May 25, 2006 9:05 pm

Post by bobablob »

Thanks for the quick responses, I managed to get a working compile up and running. :P

Just want to add that I really appreciate what you guys have done here. You really have brought an immeasurable amount of joy into my life. Thanks for helping me revisit my childhood!

hippy dave
Posts: 127
Joined: Mon May 05, 2008 3:37 pm

Post by hippy dave »

hi guys
i'm trying to compile scummvm from svn (on intel, os x 10.4.10), but ./configure isn't finding ogg, flac, mad or libmpeg2.

i have all these installed via macports (previously known as darwinports), and i've tried using

Code: Select all

--with-ogg-prefix=/opt/local/lib
etc, but it still won't find them.

am i likely to have more luck if i install them via fink? any other suggestions?
cheers 8)

User avatar
criezy
ScummVM Developer
Posts: 727
Joined: Sat Sep 23, 2006 10:41 am
Location: West Sussex, UK

Post by criezy »

Hi,
unless I am mistaken you should use /opt/local as prefix (and not /opt/local/lib).

Personally I have compiled all these libraries manually and installed them in /usr/local (which is the default for configure and therefore I have never had to specify the prefix).

hippy dave
Posts: 127
Joined: Mon May 05, 2008 3:37 pm

Post by hippy dave »

criezy wrote:Hi,
unless I am mistaken you should use /opt/local as prefix (and not /opt/local/lib).
that's nailed it - thanks a lot! :D

hippy dave
Posts: 127
Joined: Mon May 05, 2008 3:37 pm

Post by hippy dave »

i successfully got my .app built on monday, but i've decided to add a note here for anyone who comes this way in the future trying to compile for os x.

from the readme:
To get a version you can run from Finder, type 'make bundle' which will create ScummVM.app (this only works out of the box if you installed SDL into /sw (as happens if you are using Fink). If you have installed SDL in another way, you will have to edit the Makefile).
my sdl (as with the other libraries i mentioned earlier) was installed in /opt/local, so i was expecting to have to do this. however i couldn't find any reference to /sw in the makefile. the wiki page linked from the readme said to look for a line:
OSXOPT=/sw
but i couldn't see that anywhere. i tried adding it (with the correct path), but it didn't help, when i tried to 'make bundle' i still got an error message that sdl couldn't be found in /sw

at this point i gave up trying to fix it properly, and decided to fool it into working instead. so i set up a symbolic link so that /sw pointed to the right place. for me this was
sudo ln -s /opt/local /sw
having done this, the compile succeeded, and i was left with a working app in the scummvm source directory. to start with i thought that it didn't have an icon set up properly, but in fact it did tho it didn't display until i restarted finder.

i'd be glad to hear the correct way to fix the path problem with /sw, but if not i hope this will help somebody :)

fingolfin
Retired
Posts: 1466
Joined: Wed Sep 21, 2005 4:12 pm

Post by fingolfin »

The OSXOPT variable is set in ports.mk. This was documented wrong (well, outdated) in the wiki, I just fixed it there.

hippy dave
Posts: 127
Joined: Mon May 05, 2008 3:37 pm

Post by hippy dave »

oh yeah, thanks :)

edit: maybe it should be changed in the README too (in the bit i quoted above)?

fingolfin
Retired
Posts: 1466
Joined: Wed Sep 21, 2005 4:12 pm

Post by fingolfin »

Done.

Post Reply