broken sword 1 crashes

Subforum for discussion and help with ScummVM's Nintendo Wii port

Moderator: ScummVM Team

jojo
Posts: 1
Joined: Sat Jul 12, 2008 5:14 am

broken sword 1 crashes

Post by jojo » Sat Jul 12, 2008 5:19 am

I have been putting a lotta effort to get the emulator to work so finally it worked,, i was so happy that i started dancing in my own room.. but ,, i think i was dancing too early

why does the game crash when i exit the pub

if its the emulator i will just wait for the next one to be made. if anyone knows a solution

PLSSSSS!!! cuz i really want to play this game on my WII

thx

clem
Posts: 2185
Joined: Mon Oct 31, 2005 11:14 am

Post by clem » Sat Jul 12, 2008 10:11 am


Speggy
Posts: 7
Joined: Sat Aug 23, 2008 2:16 pm
Location: Blackburn , England

Post by Speggy » Sat Aug 23, 2008 2:24 pm

i have a similar problem, mine crashes after the first line of dialog by the police man. but it returns me to the wii menu. I'm using the latest Wii version and i have all the files needed for Broken sword according to the wiki.

User avatar
dhewg
ScummVM Porter
Posts: 169
Joined: Wed Jun 04, 2008 8:41 pm

Post by dhewg » Tue Aug 26, 2008 1:15 pm

works fine for me. try this:
* remove your scummvm.ini in /apps/scummvm
* move the game out of /apps/scummvm, use eg. /scummgames/sword
* try again

thx,
dhewg

Speggy
Posts: 7
Joined: Sat Aug 23, 2008 2:16 pm
Location: Blackburn , England

Post by Speggy » Tue Aug 26, 2008 2:48 pm

thanks i'll give it a try, but my game was already in /apps/scummvm/sword

User avatar
md5
ScummVM Developer
Posts: 2261
Joined: Thu Nov 03, 2005 9:31 pm
Location: Athens, Greece

Post by md5 » Tue Aug 26, 2008 2:50 pm

dhewg wrote:* move the game out of /apps/scummvm, use eg. /scummgames/sword

Speggy
Posts: 7
Joined: Sat Aug 23, 2008 2:16 pm
Location: Blackburn , England

Post by Speggy » Tue Aug 26, 2008 3:20 pm

ok i moved the game to the root of my SD card, no luck. i deleted the scummvm.ini file and still no luck.
bit i have a bit more information:

I'm using the version of scummvm available from the HomebrewBrowser application

i also have "Loom" and "Sam and Max: hit the road" in /apps/scummvm with save games (these work fine)

the game crashes when the sentance "zis bombing iz an outrage, iz it not" (said by the larger policeman in mustard jacket) is finished, with no time for any actions. not even a cursor apperars.

User avatar
dhewg
ScummVM Porter
Posts: 169
Joined: Wed Jun 04, 2008 8:41 pm

Post by dhewg » Tue Aug 26, 2008 6:07 pm

hm, hard to tell whats going on.

now try this if you find the time ;)
* backup the content of your sd card
* reformat the card with the fat16 filesystem
* copy the backup onto the card again. copy all folders at once, do not start more than one copy job at a time (the files will get fragmented)
* eject or safely remove the card
* try again

Speggy
Posts: 7
Joined: Sat Aug 23, 2008 2:16 pm
Location: Blackburn , England

Post by Speggy » Tue Aug 26, 2008 7:45 pm

OK, I'll give that a try, at the moment it's formatted to FAT32
and it was only formatted a few days ago.

EDIT: OK, new problem. i can only format my SDcard to FAT or FAT32.

2nd EDIT: i downloaded a utility that will format to FAT16, i've tested it and no luck. I'm having the same problem.
does saying that I'm using a 1GB SanDisk Read/write SD card and the latest wii firmware and homebrew channel help?

billeke
Posts: 17
Joined: Sat Aug 09, 2008 8:47 pm

Post by billeke » Tue Aug 26, 2008 8:59 pm

you probably didn't now this but FAT is in fact FAT16. in xp/vista they just call it FAT

also here is another hint if it still doesn't work: put only one game on your sd card

Speggy
Posts: 7
Joined: Sat Aug 23, 2008 2:16 pm
Location: Blackburn , England

Post by Speggy » Wed Aug 27, 2008 8:42 am

As far as scummVM knows, i only have broken sword on my SD.

superfighter
Posts: 115
Joined: Fri Jul 04, 2008 5:34 pm
Location: England

Post by superfighter » Fri Sep 05, 2008 2:34 pm

crashes in the exact same place for me on the wii version. "zis bombing is an outrage is it not",
works fine on the pc, tried it on my mates psp, also works great!
possibly a scumm wii bug?

Speggy
Posts: 7
Joined: Sat Aug 23, 2008 2:16 pm
Location: Blackburn , England

Post by Speggy » Sun Sep 07, 2008 12:56 pm

probably, i need to check weather it works with the new version

superfighter
Posts: 115
Joined: Fri Jul 04, 2008 5:34 pm
Location: England

Post by superfighter » Sun Sep 07, 2008 3:25 pm

well ive figured out the problem, not the answer i wanted though, dont compress anything.
whenever i try to use OGG music files it always crashes in the pub, if i use the origional WAV Music files it works fine. Ive tried this several times over just to be sure, WAV works, OGG crashes in pub eeeevery time

raschi
Posts: 45
Joined: Mon Jan 23, 2006 6:57 pm

Post by raschi » Mon Sep 08, 2008 6:51 am

OGG compression seems a little dodgy with the Wii port. Try mp3 compression using lame v3.97, NOT v3.98.

Post Reply