ScummVM logo Forum Index - ScummVM website - Contact us - Buy Supported Games: GOG.com Rules - Search - Register - Login curved edge
Folder Forum Index > Wii Port > Kyrandia 3 - Crash after Intro
Kyrandia 3 - Crash after Intro
  Author    Thread Reply to topic
Talantyyr



Joined: 15 Aug 2010
Posts: 16
Kyrandia 3 - Crash after Intro 

Hi,

I've recently bought Kyrandia 3 (German CD) and got it working with ScummVM and Kyra.dat on my Windows 7 PC. (Flawlessly)

But i want to play the Game on my Wii. So i've copied the Game to my USB HDD and added the Game (CD / German / DOS).

The Intro is shown properly, but after the Intro has finished, the Wii is stuck. I have to turn it of and on by pressing the Power Button > 5 Sec. I've tried this several Times, but it's always crashing after the Intro. (Again, on my PC it's working).

I have also "Simon the Sorcerer 2" and "Sam and Max Hit the Road" on my Wii. (Also copied from CD, working on PC) and they are working without any issues...

Is this a known Bug, or do i have to do something special on the Wii?
I'm using the latest official release for the Wii...

 Reply with quote  
Post Sun Aug 15, 2010 5:49 pm 
 View user's profile Send private message
Red_Breast



Joined: 30 Sep 2008
Posts: 785
Location: The Bar Of Gold, Upper Swandam Lane.
 

I just had a quick look at this - both the English and German, with the new HBC just released and the Buildbot version of ScummVM with the added USB2.0.
When the intro reaches the end it seemed I was having a similar problem, a screen freeze anyway, but give it 5 seconds (about) and the game starts. For me anyway.
If it's definitely a problem it's better to make a bug report. There's a link on the main page, right hand side, and you need to make a source forge account first. It will be seen quicker that way though.
What versions of ScummVM do you use (Windows and Wii)?
The stable releases or the nightly builds lower down the downloads page?

 Reply with quote  
Post Sun Aug 15, 2010 7:32 pm 
 View user's profile Send private message
dhewg
ScummVM Porter


Joined: 04 Jun 2008
Posts: 169
 

works fine here too. there's a delay between the end of the intro and the first game screen, be a little patient.
it looks like its related to I/O performance, try the recently introduced USB2 feature, that should shorten the delay.

 Reply with quote  
Post Tue Aug 17, 2010 6:56 pm 
 View user's profile Send private message
LordHoto
ScummVM Developer


Joined: 30 Oct 2005
Posts: 1030
Location: Germany
 

quote:
Originally posted by dhewg
works fine here too. there's a delay between the end of the intro and the first game screen, be a little patient.
it looks like its related to I/O performance, try the recently introduced USB2 feature, that should shorten the delay.


I made some changes to the resource management in KYRA today, you might want to try the next daily build (or to be precise a build from revision 52347 or newer) and see if the delay is shorter now. This only helps uncompressed files though.
 Reply with quote  
Post Tue Aug 24, 2010 3:51 pm 
 View user's profile Send private message
dhewg
ScummVM Porter


Joined: 04 Jun 2008
Posts: 169
 

as mentioned on irc: this indeed cuts down the delay. using smb, i see an improvement from ~2m -> ~4s

 Reply with quote  
Post Tue Aug 24, 2010 6:24 pm 
 View user's profile Send private message
Talantyyr



Joined: 15 Aug 2010
Posts: 16
 

Hi, sry for the late answer... have been quite busy Smile

Tested the latest SVN Version today and it works... (with some issues)

It takes about 20 Seconds to start, thats not a problem, BUT i've got big problems with the sound.

I've got the German version (engl. talkie + german texts) in a blue box (if you need to know this?).
I'm using an USB2 HDD with FAT32, btw. haven't tried it from SD Card or SMB but everythin else is working fine with my USB HDD

The game works perfectly on PC, but on Wii i've got sound stuttering... hard to describe, maybe like "sound loops". People say something and the sound repeat itself for ~5-10 times, like it's stuck in a loop and continues to play smooth after this until a new sentence is spoken...

 Reply with quote  
Post Sun Aug 29, 2010 7:05 pm 
 View user's profile Send private message
Red_Breast



Joined: 30 Sep 2008
Posts: 785
Location: The Bar Of Gold, Upper Swandam Lane.
 

Yes I just tried this and have the same. The sound is stuttering (until there's enough memory freed up I think?)
That's with USB. With SD card it's fine.
Do you not have a SD card to play the game with?

The most curious thing I found was when I started the testing the SD card would start with the Virgin and Westwood logo videos and then go straight into the Introduction cut scene and after that straight into the game. Between Intro and game was only a couple of seconds though unlike the 5 seconds of recent.

But with USB it would go straight to a 'splash' screen with a black background, 'Malcom's Revenge' in purple with gold outline and a box at the bottom with 4 options.
Start a new game
Introduction
Load a game
Exit

I was trying both versions, SD card and USB external HD (and a USB stick whilst I was at it for good measure) a number of times and the SD card version ended up starting just like the USB version with a splash screen! I actually double-checked this, as I had the game listed twice in the ScummVM games list, by checking the paths tab. The game data folders are exactly the same as well - it's the one I made when this thread started.

 Reply with quote  
Post Sun Aug 29, 2010 9:10 pm 
 View user's profile Send private message
LordHoto
ScummVM Developer


Joined: 30 Oct 2005
Posts: 1030
Location: Germany
 

quote:
Originally posted by Red_Breast
The most curious thing I found was when I started the testing the SD card would start with the Virgin and Westwood logo videos and then go straight into the Introduction cut scene and after that straight into the game. Between Intro and game was only a couple of seconds though unlike the 5 seconds of recent.

But with USB it would go straight to a 'splash' screen with a black background, 'Malcom's Revenge' in purple with gold outline and a box at the bottom with 4 options.
Start a new game
Introduction
Load a game
Exit


Yeah once you started the game once / it found a save file it won't show up the intro at startup anymore.
 Reply with quote  
Post Sun Aug 29, 2010 11:15 pm 
 View user's profile Send private message
Talantyyr



Joined: 15 Aug 2010
Posts: 16
 

I haven't tried it with SD Card, because i had not enough time on this weekend.
What's about this USB - Speed Issue? I haven't started ScummVM out of my HomebrewChannel. I'm using a Forwarder Channel from this forum. (Converted the .elf to .dol with "elf2dol", since no .dol is supplied. Why? ^^)

I'll try, to start it directly from HomebrewChannel next time... maybe this'll provide USB 2.0 speed?
I'll also check, if IOS58 is installed...

Edit: I've read that IOS58 is included in 4.3 so i definately don't have IOS58 on my Wii,
I'll install it and give you feedback about the USB performance.

 Reply with quote  
Post Mon Aug 30, 2010 6:15 am 
 View user's profile Send private message
Red_Breast



Joined: 30 Sep 2008
Posts: 785
Location: The Bar Of Gold, Upper Swandam Lane.
 

Thanks for clearing that up Hoto.

Talantyyr I can't help you if you if it's Forwarder related. I've never used it.
As for IOS58 - well USB 2.0 was only introduced (properly) with the latest Bootmii and 4.3. When I updated to 4.3 it was the first time I've been able to go through the update routine since 3.3 I believe. (with the knowledge that it should work that is)

 Reply with quote  
Post Mon Aug 30, 2010 2:12 pm 
 View user's profile Send private message
dhewg
ScummVM Porter


Joined: 04 Jun 2008
Posts: 169
 

What you're hearing is a replay of old sfx chunks. That happens if the sound data couldn't be read in time. You will only notice that with certain games, mostly the bigger onces, like kyra3 or comi.
Kyra3 is perfect with USB2 and my SDHC adapter, while I do hear the sfx hiccups when using the slower SMB filesystem.
I never used those forwarders, but the loader needs to fulfill certain requirements so loaded app can USB2 at all. HBC 1.0.8 with IOS58 will do, sounds likely that those forwarders limit you to USB1.

 Reply with quote  
Post Mon Aug 30, 2010 5:03 pm 
 View user's profile Send private message
Talantyyr



Joined: 15 Aug 2010
Posts: 16
 

It works perfectly now!!

I've installed IOS 58, re-installed HBC 1.08 (in order to use IOS 59 instead of 61) and now it works like a charm. Starting Kyrandia takes about 3 Seconds now instead of 40 and no stuttering at all. (i will really PLAY it after finishing Simon2, so just trying around).

Thanks for the Hint with IOS 58, this must be quite new, right? I'm trying to keep up to date with Wii Homebrew stuff, but i must have missed this one Smile

The Forwarder doesn't use IOS 58 -> I hope somebody'll make an update of the forwarder (if possible?), since i think it's much more comfortable to use then HBC Smile
HBC -> Homebrews to try
Forwarder -> Good Software which i'll use often ^^^

So, this topic can be closed, everythings working fine now. Thanks!

 Reply with quote  
Post Mon Aug 30, 2010 6:45 pm 
 View user's profile Send private message
  Display posts from previous:      
Reply to topic

Forum Jump:
 



Forum Rules:
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

 

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
Forum design by ScummVM team, icons by raina
curved edge   curved edge